Tuinreis: Inspirerend Sussex

Geniet van de Engelse tuinen en landschappelijk schoon in Sussex.

 

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”Informatie” active=”active”]

In Zuidoost Engeland biedt het graafschap Sussex alles wat u verwacht aan rust, ruimte, natuur en geschiedenis. De spectaculaire kustlijn, de glooiende landschappen en het kleurrijke verleden vormen het bijzondere decor van deze reis. Afwisselend zult u kennismaken met historische bezienswaardigheden, landschappelijk schoon en Engelse tuinen. In de luwte van de heuvels van de South Downs opent het schilderachtige landschap zich met zijn oude dorpen, kerken, kastelen, kronkelwegen en een rijk boeket aan weelderige hagen, groene bermen en wilde bloemen. Met comfortabel vervoer, goede accommodatie en deskundige reisleiding zal deze reis u een ‘first class’ vakantie bieden.[/restab]

[restab title=”Accommodatie”]

Flackley Ash Hotel

Het prachtige monumentaal Georgian landhuis heeft een bekroond restaurant, bar en spafaciliteiten.[/restab]

[restab title=”Programma”]

Dag 1: heenreis – Godinton House/Peasmarsh
Vanaf de verschillende opstapplaatsen rijden we naar Calais voor de korte overtocht naar Dover. Bij aankomst in Dover ziet u de indrukwekkende witte krijtrotsen uit zee rijzen. Op weg naar ons hotel brengen we een bezoek aan Godinton House. Een schitterende locatie met een fascinerende geschiedenis van meer dan 500 jaar, omgeven door 12 hectare prachtige tuinen omlijst door heggen. Na een afternoon tea rijden gaan we richting ons hotel in Peasmarsh voor diner en overnachting.

Dag 2: Follers Manor – Berwick – Marchants Hardy Plants
Na het ontbijt staat Follers Gardens op het programma: een tamelijk recent aangelegd geheel van modern ontwerp, verrassende ruimte en heerlijke beplanting. De tuin voegt zich op organische wijze in het landschap en volgt de beweging van heuvels en hellingen. In korte tijd heeft Follers zich gevestigd als één van de toonaangevende tuinontwerpen van Engeland. Na de morning coffee vervolgens naar Berwick. In Berwick Church zien we kleurrijke muurschilderingen van kunstenaars van de zogenaamde Bloomsbury Group. In de oorlogsjaren werkten hier verschillende vooraanstaande kunstenaars onder wie Vanessa Bell. Pal naast de kerk ligt de gezellige 200 jaar oude pub The Cricketers Arms in een fraaie cottage tuin. Hier wacht ons een gezamenlijke lunch. In de middag brengen we een bezoek aan Marchants Hardy Plants, een kleine kwekerij met veel specialiteiten. Onder meer agapanthus, kniphofia, miscanthus en molinia. Het BBC programma Flying Gardener heeft er uitgebreid aandacht aan besteed. We worden ontvangen door eigenaar Graham Gough. U herkent in hem ongetwijfeld de echte ‘plantsman’ en specialist.

Dag 3: Charleston House – Great Dixter
Deze ochtend bezoeken we Charleston House, ooit een verzamelplaats van kunstenaars. Het schilderachtige huis ligt te midden van een verstilde mediterrane tuin. Vanaf 1916 leefden hier de kunstenaars Vanessa Bell (zus van Virginia Woolf) en Duncan Grant die er hun kleurrijke vriendenkring ontvingen. Zij verfraaiden het huis met bijzondere kunstwerken en decoraties. Great Dixter, gelegen in East-Sussex, is al even vermaard en gewaardeerd en was voorheen eigendom van Christopher Lloyd. We zien het huis en één van de mooiste tuinen van Engeland.

Dag 4: Royal Tunbridge Wells – Penshurst Place – Standen Gardens
In het historische kuuroord Royal Tunbridge Wells heeft u vrije tijd om te winkelen. The Pantiles is een oude arcade met een verscheidenheid aan winkels in het hart van de stad. Penshurst Place is een subliem voorbeeld van 14de eeuwse architectuur en is nog altijd privébezit. De bijbehorende terrassen en muren in de 10 hectare grote tuin stammen uit de 16de eeuw. Na bezichtiging van het kasteel met de vele fraai ingerichte ruimtes kunt u een wandeling maken en de verborgen tuinkamers ontdekken. Vrije lunch alhier. In de middag gaan we naar Standen House and Gardens, onder beheer van de National Trust. Standen is ontworpen door Philip Webb en geldt als een hoogtepunt van de Engelse ‘Arts and Crafts’ beweging uit de 19e eeuw. Het interieur is verzorgd door William Morris en ademt Engelse sfeer en kwaliteit. Het huis is magnifiek gelegen in een glooiend landschap en de wondermooie tuinen zijn onlangs geheel gerestaureerd.

Dag 5: Sussex Prairie Gardens – Brighton – Rye
De enthousiaste eigenaren Paul en Pauline McBride ontvangen ons in de Sussex Prairie Gardens. Dit is een opvallende nieuwe tuin met veel sierlijke grassen en zachte kleuren. Duidelijk is de ‘Dutch wave’ invloed met golvende groepen. In de prairietuin staan 600 verschillende variëteiten met in totaal 30.000 planten. Een morning coffee wordt ons geserveerd. Vervolgens uitwaaien aan zee, op de boulevard van Brighton. De Victoriaanse badplaats heeft nog haar exotische grandeur met de pier, het Royal Pavillion in oriëntaalse stijl en de oude smalle straatjes (The Lanes). Tenslotte naar Rye; in één van de mooiste dorpen in Sussex genieten we een ‘afternoon tea’ in het fameuze The George. Dit eeuwenoude hotel is een trots monument van het dorp. De aankleding is een comfortabele mix van antiek en modern en heeft zo een tijdloze sfeer van rust en verwennerij.

Dag 6: terugreis
Na het ontbijt, via de kustweg naar Dover, voor de overtocht naar Calais. Uw chauffeur brengt u, terug naar de opstapplaatsen, waar we afscheid van elkaar nemen.[/restab]

[restab title=”Prijzen & Data”]

De prijzen vindt u hier

Inclusief: 

reis in comfort class touringcar
overtocht Calais-Dover v.v.
kamer met douche en toilet
verzorging op basis van halfpension
reisleiding door Annemarie Aardewerk
genoemde excursies exclusief entreegelden.

Exclusief:

entreegelden
koffie/thee in verschillende tuinen
€ 2,50 Calamiteitenfonds per boeking
€ 15 administratiekosten
reis-/annuleringsverzekering.

[/restab]

[restab title=”Landinformatie”]

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië is grofweg te verdelen in vier regio’s: Noord-Engeland, Zuidoost-Engeland, Schotland en Wales. Alle delen hebben hun eigen taal, cultuur en historische achtergronden. De beide Engelanden vormen samen het grootste, dichtstbevolkte en welvarendste deel van het land. De hoofdstad Londen ligt in Zuidoost-Engeland. Noord-Ierland hoort ook bij het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië, zoals het land officieel heet.

Landschap
In het westen van het land en in de Hooglanden van Schotland liggen hoge heuvels en bergen. Ten zuiden daarvan de golvende, groene velden van de Laaglanden, waar het klimaat milder is en de landbouwmogelijkheden groter. De denkbeeldige lijn tussen beide zones loopt schuin van de rivier de Exe aan de zuidwestkust tot de monding van de rivier de Tees aan de noordoostkust. In de westelijke helft van de Hooglanden liggen veel van de beroemde Schotse lochs , grote meren.

Flora en fauna
Dankzij het milde, vochtige klimaat bezit Groot-Brittannië een rijk plantenleven. Van de oorspronkelijke vegetatie, dichte eikenwouden, is niet veel meer over. Het hout werd gekapt ten behoeve van veeteelt, land- en woningbouw. Slechts negen procent van het land is bebost, het minst van heel Europa Laag struikgewas, heesters en bloeiende planten zijn er daarentegen volop. In het voorjaar zijn de bloemen op heuvels en in valleien een lust voor het oog. Op de drassige veengronden van Wales en Schotland groeien verschillende heide- en mossoorten.

Tot de weinige grote zoogdieren die nog voorkomen, behoort het edelhert dat in de Schotse Hooglanden en in Exmoor in Zuidwest-Engeland leeft. Halfwilde pony’s zwerven rond in Exmoor en op de Shetland-eilanden. Wolven zijn door de jacht uitgeroeid, wilde zwijnen ontsnapten ternauwernood aan dit lot. Er zijn nogal wat kleinere diersoorten te vinden, zoals: vossen, otters, dassen, eekhoorns en wilde katten.

Hoofdstad: Londen
Londen ligt in het Zuidoosten van Engeland. De stad wordt doorkruist door de Thames, een getijdenrivier. Wanner u de Thames volgt, komt u vanzelf bij de zee uit. De stad biedt een groot scala aan bezienswaardigheden waarvan de Big Ben en de Towerbridge hele bekende zijn.
De overbekende rode dubbeldekkers zijn een goede mogelijkheid om de stad beter te zien, maar meestal doet u er dan langer over om op de plaats van bestemming te komen dan wanneer u met de metro gaat. Verder is Londen is een echte theaterstad. Shakespeare schreef er zijn Romeo en Julia

Taal
In Groot-Brittanië worden verschillende talen gesproken: Engels in Engeland, Gaelic in Schotland en Noord-Ierland, en Welsh in delen van Wales. Het standaard Engels is de officiële taal en bestuurstaal, maar de diverse delen van de natie zijn trots op hun eigen accenten en dialecten.

Klimaat
Groot-Brittannië ondervindt invloeden van de warme Golfstroom uit de Atlantische Oceaan en heeft een mild zeeklimaat met relatief warme winters en koele zomers. De wind waait bijna altijd uit het zuidwesten en brengt veel mist en regen mee. Vooral in de westelijke berggebieden valt veel regen. In grote delen van het land is het maar liefst driehonderd dagen per jaar bewolkt of regenachtig. Aan de zuidkust, vooral in de countries van Devon en Cornwall, schijnt vaker de zon.

Temperatuur
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Engeland gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: meer regen in het noordwesten en zuidwesten; droger in het oosten. Minder zonuren in het noordwesten en meer in het zuiden en oosten. Lokaal kunnen temperatuurafwijkingen voorkomen, vooral onder invloed van hoogteverschillen. De zeewatertemperatuur is een gemiddelde voor Het Kanaal. Langs de andere kusten kan het zeewater wat koeler zijn.

gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)
gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 7 2 2 20 6
februari 6 1 2 14 5
maart 10 3 3 17 6
april 13 5 5 15 8
mei 17 8 6 14 10
juni 20 10 7 13 14
juli 22 13 6 11 17
augustus 22 12 6 12 18
september 19 10 5 14 16
oktober 15 8 3 16 14
november 10 4 2 20 10
december 7 3 1 19 8
 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Schotland gezien worden.

gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)
gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 3 -3 1 23 8
februari 5 -3 1 18 7
maart 7 -1 2 21 7
april 10 2 4 19 8
mei 14 5 6 17 10
juni 17 7 6 16 12
juli 18 9 5 17 13
augustus 17 10 5 19 14
september 14 7 4 22 14
oktober 10 4 2 23 12
november 6 0 1 22 10
december 4 -1 1 21 9
 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Wales gezien worden.

gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)
gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 8 2 2 19 10
februari 7 2 2 15 9
maart 9 3 4 17 9
april 11 4 5 14 10
mei 15 7 6 13 11
juni 19 10 7 13 13
juli 20 12 6 12 15
augustus 20 12 6 14 16
september 18 10 5 14 16
oktober 14 8 3 17 15
november 10 5 2 18 13
december 8 3 2 20 11
 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Noord Ierland gezien worden.

gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)
gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mmneerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 6 1 2 20 8
februari 7 1 2 16 7
maart 9 2 3 20 7
april 11 4 5 16 8
mei 14 7 6 17 10
juni 17 9 6 15 12
juli 18 11 5 15 14
augustus 19 11 5 18 15
september 16 9 4 18 14
oktober 13 7 3 21 13
november 9 4 2 20 12
december 7 2 1 22 10
 • = 0-5 mm
 • = 6-30 mm
 • = 31-60 mm
 • = 61-100 mm
 • = 101-200 mm
 • = meer dan 200 mm

Bevolking en cultuur
Er wonen ruim 58,5 miljoen mensen in Groot-Brittannië. Viervijfde van hen woont in Engeland, waar de bevolkingsdichtheid één van de hoogste ter wereld is. De grootste steden zijn Londen (zeven miljoen inwoners), Birmingham (één miljoen), Leeds, Glasgow en Sheffield.

De bevolking vormt een interessante mix van mensen van uiteenlopende afkomst. In Londen bijvoorbeeld zijn vertegenwoordigers van elk continent in de wereld te vinden en wel tweehonderd nationaliteiten. Na de Tweede Wereldoorlog migreerden veel Chinezen, Indiërs, Pakistani en inwoners van de Caribische eilanden naar Groot-Brittannië. Later kwamen daar veel Afrikanen en afgevaardigden van andere oud kolonies bij. Er wonen ook veel Ierse immigranten, maar niemand weet precies hoeveel; kinderen van Ierse ouders krijgen automatisch de Britse nationaliteit.

De meeste Britten zijn Anglicaans protestants (Church of England) en er zijn groepen roomskatholieken, methodisten, baptisten en andere christelijke stromingen. Daarnaast heeft Groot-Brittannië percentages moslims, hindoeïsten en boeddhisten onder haar hoede en één van de grootste joodse gemeenschappen van West-Europa.

Britse literatuur, (pop)muziek, theater en televisieprogramma’s zijn bekend over de hele wereld, maar wellicht is de Engelse taal wel het meest invloedrijke export-product van het Verenigd Koninkrijk.

Staat en economie
Groot-Brittannië is een koninkrijk met een parlementaire democratie. De bevolking kiest rechtstreeks de leden van het Lagerhuis of House of Commons , de wetgevende macht. De parlementsleden kiezen de eerste minister, die op zijn beurt de kabinetsministers benoemt. De premier is lid van de grootste partij en voorzitter van het kabinet.

Het merkwaardige Britse House of Lords bestaat uit hooggeplaatste geestelijken en (erfgenamen van) vooraanstaande burgers. Zij houden zich vooral bezig met discussies en ceremonies en hebben vrijwel geen macht. Velen beschouwen dit instituut als niet van deze tijd. Het staatshoofd, koningin Elisabeth, heeft vooral een ceremoniële functie. Het gehele Britse koningshuis met al z’n familiedrama’s blijft de Britten fascineren en vormt ook een belangrijke toeristentrekker.

Eten en drinken
Een traditioneel English breakfast bestaat uit thee, toast, gebakken eieren, bacon, gegrilde tomaat, baked beans (witte bonen in tomatensaus) en worstjes. Daarbij kunt u ook nog kiezen voor black pudding (een soort balkenbrij), hashbrowns (rösti) en kippers (gerookte haring, warm geserveerd). In de meeste hotels en cafés in Londen zijn ook wel zaken als yoghurt en cornflakes te krijgen. Tot de bekende Britse specialiteiten behoren verder: rosbief met Yorkshire pudding, shepherd’s pie (lamsgehakt en aardappelpuree) en scones; gebakjes die rond theetijd geserveerd worden met room en jam. Andere favorieten zijn kippers en kidney pie (pastei met niertjes). Maar ook in het land van de bolhoed staat de tijd niet stil: pizza- en hamburgerrestaurants verdringen geleidelijk de typisch Engelse fish & chipstentjes. Engelse thee, Engels bier en Schotse whisky blijven echter wereldberoemd.

Reisdocumenten
Geldig paspoort/ identiteitskaart.

Openingstijden
De openingstijden in Londen zijn vergelijkbaar met die in grote steden in Nederland. Banken sluiten vaak wat eerder, maar u kunt overal pinnen. Veel winkels zijn ook op zondag open.

Betaalmiddelen
Travellers cheques en alle gangbare creditcards. U kunt geld opnemen bij geldautomaten als u een Euro-/wereldpas met pincode heeft. Overal in het buitenland waar u het Maestro of Cirrus logo ziet, kunt u met uw Europas/WereldPas betalen. Vraag bij twijfel aan uw bank of u in het land van bestemming geld kunt opnemen met uw pinpas.

Valuta onderweg
Engelse Ponden

Munteenheid
Voor € 1 ontvangt u ca. £ 0,75 (koers januari 2015).

Netspanning
240V. Nederlandse apparaten verdragen dit over het algemeen goed, maar u heeft wel een adapter nodig (o.a. bij ANWB te koop).

Tijdzone
GMT, ten opzichte van Nederland min 1 uur.

Alarmnummers
112 of 999 (ambulance, brandweer, politie)

Bellen naar Nederland
00 31+ netnummer zonder eerste nul.
Collect call: 0800 89 0031

[/restab][/restabs]