Over de Dnjepr van Kiëv naar Odessa

9-daagse bootreis

 

 • Reisinfo

  De machtige Dnjepr was al in de vroege middeleeuwen bekend als de belangrijkste oude handelsader van noord naar zuid, tussen Vikingen en Grieken. In de 9e eeuw werd in deze rivier het volk van Kiëv gedoopt en zo de kerstening van Rusland in gang gezet. Aan de Dnjepr werd verbeten gevochten tegen woeste veroveraars: Mongolen, Tataren, Polen en Duitsers. Naar de Dnjepr kwamen de vrijgevochten horigen, later bekend als kozakken – de trots van het tsarenleger. Tijdens de communistische periode behoorde Oekraïne tot de Sovjet-Unie en werden de steden aan de Dnjepr arena van de industrialisatie, met fabrieken en stuwdammen.

  Het onafhankelijke Oekräine, parel van Oost-Europa, is even groot als Frankrijk en cultureel rijk gefacetteerd. Het elegante Kiëv met de statige façades aan de Kresjatik-boulevard, talrijke musea en theaters en het beroemde bedevaartsoord, het Lavra-klooster. Odessa, de zwoele, mediterrane stad vol vergane glorie, een mengeling van Europese, Aziatische en Levantijnse culturen met een rijk Joods verleden. Deze bootreis biedt een combinatie van cultuur, natuur en gastronomie in het geboorteland van schilder Kazimir Malevitsj, balletdanser Vaslav Nizjinski en de Israëlische premier Golda Meïr. De kronkels van de Dnjepr brengen ons naar de lommerrijke Oekraïense provincie, meesterlijk beschreven door de beroemde klassieker Nikolai Gogol. Het gastvrije en kleurrijke platteland van Oekraïne, dorpjes en landbouwsteppen – de bekoring van de Dnjepr!

  Landkaart

 • Dagprogramma

  Dag 1 Amsterdam – Kiev
  Aankomst in Kiev en transfer naar het MS Dniepr Princess. Onderweg de eerste impressie van de stad. In Ruslands vroegste geschiedenis is Kiëv een van de eerste cultuurcentra, gebouwd aan de handelsroute tussen Scandinavië en Constantinopel. De elegante Kretsjatik-boulevard, de kleurrijke Besarabsky boerenmarkt, de Gouden Poort (bekend
  van Moessorgsky’s Schilderijententoonstelling), het paleis van de president, de Vladimirskaja kathedraal, de schitterende synagoge en het geboortehuis van Golda Meir zijn enkele hoogtepunten van de charmante hoofdstad van Oekraïne. Overnachting aan boord in de haven van Kiëv. De bootreis wordt ingeluid met de Captain’s cocktail.

  Dag 2 Kiev
  ’s Ochtends een stadsoriëntatie met bezoek aan de fascinerendste bezienswaardigheden, zoals de Sophia-kathedraal. In 1063 gebouwd, kreeg deze kerk in de 17e en 18e eeuw haar huidige aanzien. ’s Middags het immense complex van het Kievo-Pecherskaja Lavra, ook wel ‘Holenklooster’ genoemd, gesticht in 1051 door de Griekse monniken in de heuvels bij Kiëv. In 1990 is het klooster, met zijn ondergronds gangenstelsel van ongeveer 30 km, tot Werelderfgoed uitgeroepen. Naast de kerken worden in het klooster de ondergrondse gangen met daarin bijgezette gemummificeerde monniken en gebedsruimtes bezocht. Overnachting aan boord. ’s Avonds vertrek richting Zaporizja.

  Dag 3 Dag op het water
  Een rustige dag aan het water – om de breedte van de rivier te bewonderen, de oevers gade te slaan, de les Oekraïense taal te volgen en de lokale cuisine te proeven.

  Dag 4 Zaporizja
  In de ochtend aankomst in het huidige Zaporizja. De stad vond haar oorsprong in 1770 toen Catharina de Grote zeven forten liet aanleggen als onderdeel van een verdedigingslinie. Één van deze forten was Aleksandrovska, dat uitgroeide tot de stad Aleksandrovsk en het belangrijkste gefortificeerde hoofdkwartier van de Zaporozje-
  Kozakkenstaat Zaporozka Voisko. In 1921 veranderde de naam in Zaporizja. Tijdens een stadstoer bezoek aan het op het eiland Khortitsa gelegen Kozakken museum.

  Dag 5 Cherson
  ’s Ochtends meren wij aan in Cherson, de stad waar prins Grigori Alexandrovitsj Potemkin, Russisch maarschalk, staatsman en favoriet van Catharina II de Grote, is bijgezet. Potemkin stichtte hier, om indruk te maken op de tsarina, aan de oevers van de Dnjepr een aantal tijdelijke nederzettingen met een Byzantijns aanzien om het Byzantijnse Rijk te doen herleven onder Russische heerschappij. In Cherson wordt het klooster met het graf van Potemkin bezocht en worden we rondgeleid in het streekmuseum.

  Dag 6 Vylkove
  Vanaf het water begroeten de drie kerktorens van het Venetië van de Oekraïne ons. Eenmaal aangekomen in het vissersstadje een korte stadswandeling langs de typische huisjes gelegen aan de vele waterwegen. Vervolgens terug het water op voor een verkenning van de zijarmen van de Donaudelta. In de namiddag vervolg van de reis naar
  Odessa, het ‘Marseille van de Zwarte Zee’.

  Dag 7 Odessa
  Odessa is nog jong: stichtster was Catharina de Grote in 1794. Net als Sint-Petersburg was Odessa bedoeld als een venster op het westen. Er werden vele architecten, kunstenaars en vaklieden uit West-Europa aangetrokken. Na aankomst stadsoriëntatie in het teken van paleizen, architectuurparels en de maritieme geschiedenis. Een van de parels is het Operatheater, een van de indrukwekkendste monumenten van Oekraïne, waar grootheden als Caruso zongen, ontworpen door Weense architecten in neobarokstijl. Vanaf de haven vormen de beroemde Potemkin-trappen letterlijk en figuurlijk een mooie opstap naar de verdere bezichtiging van de stad. Hun bekendheid danken ze vooral aan de film De pantserkruiser Potemkin (1925). In de middag een rondleiding in het Museum voor Schone Kunsten, in het voormalige Pototsky Paleis, met een verrassend goede collectie Russische en Oekraïense schilderkunst van de 20e eeuw. Overnachting aan boord in de haven.

  Dag 8 Odessa
  Vanochtend een uitstapje naar de pittoreske Belgorod-Dnestrovsk-vesting, bekend als vesting Akkerman. Ooit was deze plaats een steunpunt van de
  Romeinse vloot. Hier bloeide handel met Genua en later was het een Moldavische handelsmetropool. Onder de Turken kreeg het de naam Akkerman (witte rots). De middag ter eigen invulling – voor een bezoek aan Joods Odessa met de befaamde Brodsky-synagoge en verkenning van andere confessies.
  De lokale joodse gemeenschap bracht hier vele beroemde kunstenaars voort, zoals Oistrach, Haifetz en Isaak Babel. Of een bezoek aan het voormalig paleis van de graven Tolstoi, nu het Literair Museum, of aan de beroemde markt Privoz.

  Dag 9 Odessa – Amsterdam
  Na het ontbijt onstscheping en transfer naar de luchthaven voor vertrek naar Nederland.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud

 • Data & prijzen

  Indicatieprijs per persoon in EUR o.b.v. 2 volwassen personen

  Vertrekdatum Info Prijs Boeken
  28 augustus 2019 € 1895 Boek deze reis

  [G] = gegarandeerd vertrek
  – Toeslag alleenreizenden: €325,-

  BUSINESSCLASS VLIEGEN?
  Vraag ons naar de aantrekkelijke businessclass tarieven.

 • Annemarie Aardewerk

  Annemarie Aardewerk heeft jarenlange ervaring als reisleider en een grote bekendheid met Engelse tuinen, landgoederen en buitenplaatsen. Naast oorspronkelijk vooral tuinen- en landschapsreizen, heeft zij later voornamelijk kunst- en cultuurreizen naar o.a. Istanbul, Albanië, Oekraïne, Portugal en Engeland begeleid. In haar reizen streeft zij niet alleen naar een balans van inhoud, comfort en ontspanning, maar ook naar een diversiteit in de programmering. Niet enkel de gangbare paden en ‘highlights’ maar ook verrassende extra’s en onbekende bezienswaardigheden dragen bij aan het plezier van een reis en de veelheid van indrukken.

 • U verblijft gedurende deze bootreis op het ms Dnieper Princess in een cabine op het maindeck op basis van volpension.
 • Inbegrepen

  • vliegreis per LOT Polish Airlines Amsterdam–Kiëv, Odessa – Amsterdam
  • luchthavenbelasting (ca. € 130,-)
  • transfers
  • verblijf op het ms Dnieper Princess op het maindeck op basis van volpension
  • excursies volgens programma inclusief entrees
  • begeleiding door Annemarie Aardewerk en lokale gidsen

  Niet inbegrepen

  • persoonlijke uitgaven
  • facultatieve programmaonderdelen (boeking via het schip en betaling ter plaatse)
  • reis- en/of annuleringsverzekering
  • fooien
  • reserveringskosten € 25,- per boeking
  • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (max. 9 personen per reservering)