NRC Academie CERN

NRC Academie CERN

 

 

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]

[restab title=”De Reis” active=”active”]

 

Wegens groot succes de afgelopen jaren organiseren wij ook in 2020 deze boeiende NRC Academiereis naar Cern in Genève.

Bij CERN, het meest prestigieuze onderzoeksinstituut voor natuurkunde, werken ongeveer 13.000 medewerkers (van 500 universiteiten uit 80 landen) aan experimenten die worden uitgevoerd in een van de deeltjesversnellers. De Large Hadron Collider deeltjesversneller is met zijn omtrek van 27 kilometer de grootste ter wereld en ligt op zo’n 100 meter diepte op zowel Frans als Zwitsers grondgebied.

Het doel van de experimenten bij CERN is inzicht te krijgen in hoe materie is opgebouwd. In het kader van dat onderzoek heeft men het bestaan van het Higgs-deeltje kunnen aantonen.

Hoewel de meeste gebouwen verboden gebied zijn voor bezoekers heeft NRC, in nauwe samenwerking met prof.dr. Sijbrand de Jong, tot eind 2018 president van de CERN-raad, een uniek programma samengesteld voor eenieder met een actieve belangstelling voor natuurkunde. Hij zal de eerste avond een inleiding geven over de activiteiten van CERN en ook tijdens de rondleidingen aanwezig zijn. De nieuwste inzichten in de wetenschap, deeltjesfysica, toptechnologie en hun toepassingsmogelijkheden in het dagelijks leven komen tijdens ons bezoek aan de orde. De toelichting vindt plaats in het Nederlands en Engels door wetenschappers die daadwerkelijk betrokken zijn bij de diverse experimenten.

Genève, de stad van materie én anti-materie, stad van Calvijn, Voltaire en Rousseau, vormt het decor van deze korte, intensieve reis. U verblijft in het in het centraal gelegen 4* hotel Royal Manotel. Op de zaterdag is het mogelijk om deel te nemen aan uitgebreide stadsoriëntatie van 4,5 uur.

CERN is een publieke non-profit organisatie en werkt zonder winstoogmerk mee aan de totstandkoming van deze reis. Zie ook https://visit.cern.

[/restab]
[restab title=”Programma”]

Programma

Dag 1

Donderdag 7 of donderdag 21 mei (afhankelijk van uw gekozen vertrekdatum)

In de middag vlucht per KLM van Amsterdam naar Genève. Na aankomst transfer naar het hotel voor de check-in. Daarna is er, voorafgaand aan de introductie van prof.dr. Sijbrand de Jong tijd voor een hapje en een drankje, dit in buffetvorm. Vervolgens zal Sijbrand de Jong in de avond een inleiding verzorgen over de activiteiten van CERN. Dit ter voorbereiding op ons intensieve bezoek aan diverse experimenten bij CERN de volgende dag. Uiteraard is er de gelegenheid om vragen te stellen.

Dag 2

Vrijdag 8 of vrijdag 22 mei (afhankelijk van uw gekozen vertrekdatum)

We starten vandaag heel vroeg voor een intensief bezoek aan CERN om zoveel mogelijk experimenten te kunnen bekijken en ons onder te dompelen in de wereld van technologie.

Helaas is het niet mogelijk de Accelerator zelf te bezoeken. Deze is momenteel in gebruik en wordt gekoeld onder zeer lage temperaturen waardoor een bezoek niet mogelijk is. Maar tal van andere experimenten kunnen wel bezocht worden. Per experiment krijgt u toelichting in kleine groepen door medewerkers die nauw betrokken zijn bij de verschillende onderdelen op het uitgestrekte terrein van CERN.

Het programma voor het bezoek van NRC omvat, onder voorbehoud van verandering die noodzakelijk zijn door werkzaamheden ter plekke of om veiligheidsredenen, de volgende onderdelen:

CMS Experiment
De Compacte Muon Solenoide (CMS) is een voor-alle-doeleinden detector bij de Large Hadron Collider (LHC). De CMS collaboratie die deze detector heeft gebouwd, gebruikt de data voor een zeer breed programma om het standaard model van de elementaire deeltjes te bestuderen en om te zoeken naar nieuwe fysica die zich niet door het standaard model laat beschrijven. Het is een van de twee experimenten die in 2012 de ontdekking van het higgs boson aankondigde.
(Vanwege het magneetveld is de installatie niet toegankelijk voor mensen met een pacemaker.)

CERN Control Centre
Vanuit het CERN Control Centre (CCC) worden alle acht versnellers van CERN bediend en verder alle daarvoor nodige cryogene (extreem koude) en technische infrastructuur. De versnellers in de keten die de LHC voedt wordt ook voor tal van andere experimenten gebruikt.

SM18 – Cryogene Magneten Faciliteit
In deze unieke testfaciliteit worden supergeleidende magneten getest bij temperaturen die variëren van 1.9 tot 80 Kelvin (192 tot 270 oC onder nul) in ultrahoog vacuüm van 0.0000000000001 atmosfeer met stromen tot 20 kiloampère. Supergeleidende magneten waren de grootste uitdaging voor de LHC en vormen ook de grootste uitdaging voor de nog krachtiger versnellers die we in de toekomst zouden willen maken.

CERN Data Centre
Het CERN Data Centrum is het hart van CERN’s wetenschappelijke en administratieve computer infrastructuur. Naast alle ICT die voor de gebruikers van CERN in dagelijks gebruik onontbeerlijk zijn, zoals email, video-conferencing en administratieve systemen wordt het grootste deel van de 110 000 processoren en 10 000 data servers gebruikt voor het verwerken van de data van de CERN experimenten, in het bijzonder ook de LHC experimenten.

De antimaterie fabriek
In de antimaterie fabriek worden antiprotonen niet versneld, maar vertraagd en uiteindelijk vrijwel tot stilstand gebracht. De faciliteit bestaat uit een combinatie van een antiproton vertragers (AD), met onder andere een spiksplinternieuwe sub-ring (ELENA). Met de antiprotonen kunnen antiatomen worden gemaakt die hier uitgebreid worden bestudeerd om te zien of er ergens een subtiel verschil tussen materie en antimaterie kan worden gemeten.
(Dit gebied is een gecontroleerde stralingszone en kan niet worden betreden door deelnemers met leeftijd onder de 16 jaar of door zwangere vrouwen.)

De lunch, op eigen gelegenheid, kan op het terrein van CERN worden gebruikt. In de avond diner op eigen gelegenheid. Er bestaat de mogelijkheid in te schrijven voor een gezamenlijk diner.

Dag 3

Zaterdag 9 of zaterdag 23 mei (afhankelijk van uw gekozen vertrekdatum)
Na ons intensieve bezoek aan CERN bestaat er deze ochtend nog de mogelijkheid deel te nemen aan een facultatieve stadswandeling waarbij de belangrijkste gebouwen en monumenten in deze stad aan de orde komen. Maar u kunt ook op eigen gelegenheid de stad in en bijvoorbeeld een van de spraakmakende musea bezoeken die Genève rijk is.

De stad, gelegen aan de westpunt van het Meer van Genève, ontstond als nederzetting van de Kelten. Na verovering door de Romeinen maakte het deel uit van het Romeinse Rijk. In de 9e eeuw werd het de hoofdstad van Bourgondië. In de 16e eeuw werd Genève het middelpunt van het calvinisme. Genève sloot zich in 1815 als kanton bij Zwitserland aan.

Genève heeft multicultureel karakter door de vestiging van een aantal internationale organisaties zoals de Europese zetel van de Verenigde Naties en het Rode Kruis.

In de Vielle Ville, de oude binnenstad, zien we hoogtepunten als de 12e-eeuwse kathedraal St. Pierre, die verschillende stijlen combineert en Maison Tavel, het oudste huis in Genève. Eén van de leukste plekjes van de stad is het Place du Bourg du Four in het hart van het oude centrum. Met de 18e-eeuwse fontein in het midden is het een ontmoetingsplek voor de inwoners. Rondom dit plein liggen gezellige terrasjes en eettentjes

Aan de voet van de historische binnenstad ligt het Parc des Bastions, de originele plaats van de botanische tuinen van Genève. Hier vindt u de indrukwekkende Reformation Wall van 325 meter lang en gebouwd in 1909, met beeldhouwwerken van de leiders van de Reformatie.

Na een kop koffie gaan we per bus verder om u een goede indruk van Genève te geven. We zien de belangrijkste architectonische monumenten bij de Place des Nations, het hart van Internationaal Genève. Op dit plein staat de Broken Chair, een gigantisch beeldhouwwerk, waarvan een half been ontbreekt. Het symboliseert de internationale campagne tegen landmijnen. Van hieruit zien we het Palais des Nations met alle vlaggen van de wereld. We rijden langs Musée Ariana, een indrukwekkend neoklassiek gebouw met een beroemde collectie keramiek en glas. We zien het Maison de la Paix, met de glazen ‘blaadjes’ waar de universiteit en een groot aantal NGO’s gevestigd zijn.

In de loop van de namiddag transfer vanuit het hotel naar de luchthaven voor de vlucht naar Amsterdam.


Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud

[/restab]

[restab title=”Sprekers”]

Sprekers

Prof. Sijbrand de Jong is hoogleraar Experimental High Energy Physics aan de Radboud Universiteit en deskundig op het gebied van elementairedeeltjesfysica en astrodeeltjesfysica. Tot eind 2018 was de Jong president van de CERN-raad. Hij deed en doet experimenten bij de hoogste energieën in grote versnellerlaboratoria zoals CERN (Genève, Zwitserland), Fermilab (Chicago, VS) en bij kosmische stralingsexperimenten zoals het Pierre Auger Observatorium bij Malargüe in Argentinië.
De Jong concentreerde zich in het verleden met name op het Higgs-mechanisme dat massa geeft aan deeltjes en zocht naar het Higgs-boson, dat een cruciale rol speelt in het begrip van de deeltjesfysica en dat in 2012 bij de LHC op CERN is gevonden. Op dit moment is hij vooral geïnteresseerd in de herkomst, samenstelling en het gedrag van de deeltjes met de allerhoogste energie in het heelal.

Hij heeft vele bestuurlijke posities vervuld, o.a. als directeur van de opleiding natuur-en sterrenkunde, het onderzoeksinstituut Institute for Mathematics, Astrophysics and Particle Physics en het Radboud Pre-University College of Science, als lid van de raad van bestuur van FOM en recent als president van de CERN Raad.

[/restab]
[restab title=”Boekingsinformatie”]

Boekingsinformatie

Reisdata: 7 t/m 9 mei of 21 t/m 23 mei 2020
Reissom: € 925,- p.p. op basis van tweepersoonskamer
Toeslag eenpersoonskamer € 175,-.

Inclusief : 2 overnachtingen in het centraal gelegen 4* hotel Royal Manotel – ontbijtbuffet – dinerbuffet dag 1inleidende lezing door prof.dr. Sijbrand de Jong – vluchten per KLM inclusief handbagage en luchthavenbelasting – rondleidingen in CERN – transfers luchthaven – hotel v.v. – vervoer bij CERN – openbaar vervoer kaart gedurende uw verblijf – reader– Nederlandssprekende begeleiding

Exclusief
overige maaltijden en drankjes – persoonlijke uitgaven – facultatieve stadsoriëntatie – verzekeringen – bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking – administratiekosten € 25,- per boeking

Vluchten
Wij hebben voor deze reis vluchten per KLM gereserveerd.
7 mei       Amsterdam – Geneve            15.10 uur – 16.40 uur
9 mei       Geneve – Amsterdam            19.25 uur – 21.10 uur
of
21 mei       Amsterdam – Geneve            15.10 uur – 16.40 uur
23 mei       Geneve – Amsterdam            19.25 uur – 21.10 uur

 

Bagage
Inbegrepen bij deze reis is handbagage.

Toegestane hoeveelheden voor handbagage

  • 1 stuk handbagage, max. 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch)
  • 1 accessoire, bijvoorbeeld een handtas of een laptop, max. 40 x 30 x 15 cm (16 x 12 x 6 inch)
  • Totaal gewicht max. 12 kg (26 lbs)

Mocht u aanvullende ruimbagage willen meenemen dan zijn hieraan extra kosten verbonden.

  • 1 stuk ruimbagage*: L + B + H max. 158 cm (62 inch) en max. 23 kg (50 lbs)
  • Economy class zonder freq flyer: € 50.00
  • Economy class met freq flyer status Ivory: € 30.00
  • Economy class: Flying Blue Silver, Gold en Platinum deelnemers, en andere SkyTeam Elite en Elite Plus deelnemers: gratis.

U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.

Er kunnen maximaal 46 personen per reisdatum deelnemen aan deze reis.

U sluit een reisovereenkomst met Pied a Terre Reizen (lid SGR, ANVR en Calamiteitenfonds). Door te boeken gaat u akkoord met de Algemene Reisvoorwaarden.
Voor vragen kunt u mailen naar nrc@piedaterre.nl

[/restab][/restabs]