Middeleeuwse kerken en kathedralen in het land van koning Arthur

8-daagse reis

 

 • Reisinfo

  Hij gaf de raven te eten, al was hij niet Arthur.

  Zo luidt de oudste verwijzing naar Arthur Pendragon, of koning Arthur, in het zevende eeuwse gedicht Y Gododdin van de hand van de Cumbrische dichter Aneirin. In de er op volgende eeuwen zouden er nog vele vermeldingen volgen, en zijn daden steeds mythischere proporties aannemen. Met name in de 12de eeuw kreeg zijn legende gestalte toen Geoffrey of Monmouth in Historia Regum Brittanniae de legendarische tovenaar Merlijn aan de Arthur-mythe toevoegde. Ook werd het verhaal onderhevig aan internationale invloeden. Zo waren het Franse auteurs die Lancelot en de Heilige Graal incorporeerden en deed Parzival voor het eerst in het Duits zijn intrede in wat nu de Arthur-legenden zijn. De boeiende historische achtergrond en vele anekdotes over koning Arthur inspireren nog steeds schrijvers, filmmakers en historici. Zij wijdden duizenden artikelen aan hem en zoeken driftig naar elk spoor dat zij maar kunnen vinden om de legenden te onderbouwen. Het is een zoektocht die leidt langs de wonderlijkste kastelen en prachtigste tuinen en landschappen die Groot-Brittannië rijk is.

  Tijdens deze reis leidt de zoektocht naar Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel u langs fabelachtige Romeinse en Middeleeuwse bezienswaardigheden in de regio’s geassocieerd met Groot-Brittannië ’s meest legendarische leidsman. Van het aan de kust van Noord-Cornwall gelegen Tintagel Castle, de Chalice Well Gardens in Glastonbury door het glooiende landschap rondom Winchester langs de toppen van Snowdonia National Park naar Caernarfon, ook nu nog verbonden aan het Britse koningshuis als zetel van de Prins van Wales.

  Landkaart

 • Dagprogramma

  Dag 1 Amsterdam – Bristol – Tintagel – Barnstaple
  Per rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Bristol. Na aankomst vertrek naar Tintagel. Bezoek aan het kasteel gebouwd op de imposante kliffen van Cornwell. Al dan niet de geboorteplaats van Arthur biedt het kasteel en bijbehorende tentoonstelling in ieder geval inzicht in het leven tussen de 5de en 7de eeuw. In het gelijknamige dorp bezoek aan King Arthur’s Great Hall, gebouwd in 1933 door Fredrick Thomas Glasscock. Het gebouw bevat 72 glas-in-lood ramen en schilderingen met afbeeldingen die verhalen over Arthur en zijn ridders. Overnachting in Barnstaple.

  Dag 2 Barnstaple – Heligan – Bodmin’s Moor
  In de ochtend bezoek aan de verloren tuinen van Heligan en de lege heidevlakte van Bodmin’s Moor waar Sir Bedivere het legendarische zwaard Excalibur in opdracht van Arthur in Dozmary pool zou hebben geworpen. ’s Middags bezoek aan ‘The Vale of Avalon’ en het Arthurian Centre, een opgravingssite die zo’n 20 hectare beslaat en het strijddecor zou zijn geweest voor Arthur’s laatste veldslag tegen Mordred. We treffen er onder meer de restanten van een uit de 8e-eeuw daterend ‘longhouse’, een stenen constructie waar mens en dier onder één dak leefden,kenmerkend voor de regio Devon. Overnachting in Barnstaple.

  Dag 3 Barnstaple – Exeter – Salisbury
  In de morgen vertrek uit Barnstaple. Via de kustwegen van Oost-Devon, UNESCO werelderfgoed en ook wel de Jurassic Coast genoemd vertrek richting Salisbury.
  Onderweg bezoek aan Exeter waar u op eigen gelegenheid het historisch centrum met de beroemde kathedraal kunt bezoeken. In de namiddag aankomst in Salisbury alwaar overnachting.

  Dag 4 Glastonbury
  Na het ontbijt vertrek naar Glastonbury. Tijdens een stadsoriëntatie bezoek aan de overblijfselen van de Glastonbury abbey, één van de gewezen laatste rustplaatsen van Arthur. Dit kon Hendrik VIII er niet van weerhouden het klooster op te heffen in de 16de eeuw.
  Vervolgens naar wat eens de mythische vallei van Avalon zou zijn geweest en waar wij nu de Glastonbury Tor en de Chalice Well Trust Gardens treffen. De prachtige tuinen die zo’n vier hectare beslaan bieden toegang tot één van de oudste bronnen in het Verenigd Koninkrijk. De bron zou zijn ontsproten op de plek waar de Heilige Graal begraven werd. Aan het eind van de middag retourn naar Salisbury alwaar overnachting.

  Dag 5 Winchester
  Vandaag bezoek aan Winchester, beginpunt van de oude Pilgrim’s Way naar Canterbury. Hier ogenschijnlijk meer geluk in de zoektocht naar sporen uit de Arthur-legenden. Aan de muur in de Great Hall, het enige resterende deel van het oude Koninklijk Paleis, treffen we één van de iconen uit Arthurs verhaal: de ronde tafel. Het gaat niet om de echte tafel die 150 ridders zou moeten kunnen huizen, maar om een stuk uit 1290 vervaardigd in opdracht van Edward I.
  Tijdens een stadswandeling door het historisch centrum ook oog voor andere bezienswaardigheden als de twaalfde-eeuwse kathedraal, met het graf van de romanschrijfster Jane Austen. Vervolgens tijd ter vrije besteding alvorens aan het eind van de middag retour naar Salisbury. Onderweg nog bezoek aan Stonehenge, een plek die nauwelijks introductie behoeft. Overnachting in Salisbury.

  Dag 6 Caerleon – Carmarthen – St. Davids
  Aan het begin van de ochtend vertrek naar Caerleon, volgens de Middeleeuwse schrijvers zetel van het hof van Arthur. De stad is vooral bekend om haar Romeins erfgoed, waaronder het best bewaarde amfitheater in het Verenigd Koninkrijk.
  In de middag bezoek aan Carmarthen, één van de mogelijke locaties waar de mythische figuur Merlijn zijn oorsprong vindt. Het centrum staat boordevol met monumentale panden die tijdens een stadsoriëntatie aan bod komen.

  Dag 7 Snowdonia National Park – Harlech – Caernarfon
  ’s Ochtends bezoek aan St. Davids, één van de andere twee mogelijke hofplaatsen van Arthur in Wales.
  Tijdens een stadswandeling door de kleinste stad van het Verenigd Koninkriijk doen we onder meer de kathedraal en het bisschoppelijk paleis en de kunstgallerij Oriel y Parc, met o.a. werk van Graham Sutherland, aan.
  In de middag rondrit langs verschillende plaatsen uit de Arthur-legenden in het Snowdonia National Park. Tevens bezoek aan het onneembare Harlech Castle gelegen aan de Welsche kust. Het kasteel met dubbele binnenmuren werd gebouwd door Edward I als onderdeel van zijn verdedigingslinie die bekend zou worden als de ‘Iron Ring’.

  Dag 8 Caernarfon – Manchester
  Na het ontbijt checken we uit bij het hotel. En route naar de luchthaven van Manchester brengen we een bezoek aanhet tevens tot de Edward I’s Iron Ring behorende Carnaerfon Castle. Het is tot op de dag van vandaag de officiële zetel van de Prince of Wales. Vervolg van de busreis naar Manchester waarna retourvlucht naar Amsterdam.

  N.B. Programmaonderdelen en -volgorde onder voorbehoud.

 • Data & prijzen

  Indicatieprijs per persoon in EUR o.b.v. 2 volwassen personen

  Vertrekdatum Info Prijs Boeken
  23 mei 2019 € 2075 Boek deze reis

  [G] = gegarandeerd vertrek
  – Toeslag alleenreizenden: € 295,-
  – Min. 15 – max. 25 personen

  BUSINESSCLASS VLIEGEN?
  Vraag ons naar de aantrekkelijke businessclass tarieven.

 • Annemarie Aardewerk

  Annemarie Aardewerk heeft jarenlange ervaring als reisleider en een grote bekendheid met Engelse tuinen, landgoederen en buitenplaatsen. Naast oorspronkelijk vooral tuinen- en landschapsreizen, heeft zij later voornamelijk kunst- en cultuurreizen naar o.a. Istanbul en het Verenigd Koninkrijk begeleid. In haar reizen streeft zij niet alleen naar een balans van inhoud, comfort en ontspanning, maar ook naar een diversiteit in de programmering. Niet enkel de gangbare paden en ‘highlights’ maar ook verrassende extra’s en onbekende bezienswaardigheden dragen bij aan het plezier van een reis en de veelheid van indrukken.

 • Gedurende deze reis verblijft u in lokale ***/**** hotels op basis van logies en ontbijt.
 • Inbegrepen

  • Vlucht per KLM Amsterdam-Bristol; Manchester-Amsterdam v.v.
  • Verplichte belastingen en brandstofheffingen
  • 1 stuks ruimbagage à 20 kg
  • Verblijf in lokale ***/**** hotels op basis van logies en ontbijt
  • Vervoer en entrees conform programma
  • Deskundige Nederlandstalige reisbegeleiding door Annemarie Aardewerk

  Niet inbegrepen

  • Overige maaltijden
  • Persoonlijke uitgaven
  • Fooien
  • Reis- en/of annuleringsverzekering
  • Bijdrage Calamiteitenfonds à €2,50 per boeking (max. 9 personen)
  • Reserveringskosten à €25,- per boeking