IJsland, op zoek naar het Noorderlicht

Op zoek naar het NoorderlichtDalstra Reizen

Besneeuwde landschappen, deels bevroren watervallen en misschien het Noorderlicht?

Winter in IJsland

 

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]

[restab title=”Reisinfo” active=”active”]We gaan op zoek naar het Noorderlicht in IJsland. Het land houdt geen winterslaap en is juist ’s winters een fascinerende bestemming. Het besneeuwde landschap, de deels bevroren watervallen en het Noorderlicht bieden een betoverende ervaring. Uiteraard kan vooraf op natuurverschijnselen zoals het Noorderlicht geen garantie worden gegeven…

[/restab]
[restab title=”Accommodatie”]

Fosshotel Reykjavik
Ligging: stijlvol hotel in het hart van Reykjavik op 200 meter van de winkelstraat Laugavegur.
Faciliteiten: lounge, restaurant, fitnessruimte, lift. In het hele hotel is WiFi gratis.
Standaard Kamer: modern ingericht, gelegen op de lagere verdiepingen van het hotel en voorzien van radio, telefoon, televisie, waterkoker en kluisje. De badkamer beschikt over een douche, toilet en haardroger.
Verzorging: halfpension. Ontbijtbuffet en in de avond een 3-gangendiner.
Website: www.fosshotel.is

[/restab]
[restab title=”Programma”]

Dag 1: Reykjavik
Via de verschillende opstapplaatsen rijden we naar Schiphol voor de vlucht naar de luchthaven Keflavík.

Reykjavik
Reykjavik

Per bus gaan we naar ons hotel in het centrum van Reykjavik. Na het inchecken heeft u gelegenheid om uw eerste indrukken van de stad op te doen. In de avond wordt er na het diner een excursie met als thema ‘De jacht op het Noorderlicht’ georganiseerd. Met een gids gaan we naar een plek waar het Noorderlicht goed te zien is. Omdat we het natuurverschijnsel uiteraard niet kunnen garanderen, zal er eventueel later in het programma nog een herkansing worden opgenomen.

Dag 2:  Reykjavik
Na het ontbijtbuffet hebben we een stadsrondrit door Reykjavik. We zien de belangrijkste gebouwen en opmerkelijkste plekken van deze meest noordelijkste hoofdstad ter wereld. We bezoeken het uitzichtpunt Perlan waar u een prachtig uitzicht over de hele stad heeft. Ook rijden we langs de haven en het oude Höfði huis waar in 1986 de belangrijke ontmoeting tussen voormalig US President Ronald Reagan en USSR secretaris-generaal Michail Gorbatsjov plaats vond. En uiteraard ziet u het parlementsgebouw, de ambtswoning van de president, het nieuwe concertgebouw Harpa en de indrukwekkende Hallgrímskirkja kerk.
In de middag kunt u op eigen gelegenheid Reykjavik verder verkennen. Uw gids geeft u graag suggesties en aanwijzingen. U kunt bijvoorbeeld
een bezoek brengen aan het Saga-museum waar verteld wordt over de geschiedenis van IJsland of genieten van een koffie aan de oude haven.

Aurora Borealis danst boven de Arctische Oceaan
Aurora Borealis danst boven de Arctische Oceaan

Dag 3: Golden Circle
Vandaag maken we een dagtour naar enkele bijzondere plekken in IJsland. Bijvoorbeeld naar het Thingvellir National Park, een schitterend park dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. We zien onder andere de Goldfoss, deze ‘Gouden Waterval’ heeft een unieke schoonheid. Ook bezoeken we de warmwaterbronnen Geysir en Strokkur. De Strokkur geiser barst ongeveer iedere 5 minuten uit en is daarmee een van de meest actieve geisers van het land. ’s Avonds genieten we van een diner in het hotel.

Dag 4: Reykjavik of Zuidkust
Op deze dag heeft u de mogelijkheid deel te nemen aan een afwisselende dagtocht  langs de prachtige zuidkust. Op het programma staat ondermeer  de zestig meter hoge waterval Seljalandsfoss, één van de meest indrukwekkende van IJsland.
Op een heldere dag heeft u een goed uitzicht op de beroemde vulkanen, Hekla en Eyjafjallajökull. Als we over de uitlopers van de Eyjafjallajökull rijden, kunt u een glimp opvangen van de Westman-eilandengroep, die steil oprijst uit de oceaan op slechts een paar kilometer van de kust.

IJslandse kust met zwart strand
IJslandse kust met zwart strand

We bezoeken Vik, het meest zuidelijke dorp van IJsland, met zijn zwarte stranden. De kust en de bergen bieden grote contrasten en het landschap staat bekend om haar natuurlijke schoonheid. Ten zuiden van Vik stijgen drie hoge rotsen uit de zee, Skessudrangar, Landdrangar en Langhamrar. Zij zijn volgens de lokale folklore geen rotsen, maar trollen die bij zonsopgang zijn versteend. Tenslotte zien we de honderdtwintig meter hoge landtong van Dyrhólaey. Toeslag € 85 p.p. inclusief busvervoer, Engels sprekende gids, genoemde entrees.

Dag 5: Reykjavik of Blue Lagoon
Een vrije dag ter besteding in Reykjavik of u kunt deelnemen aan een excursie naar de Bláa Lónið, wat IJslands is voor Blue Lagoon en deze ligt in een oud lavaveld, bij Grindavík. Het water van dit kunstmatige meer heeft een temperatuur van 39 graden celsius en bevat ongeveer 2,5% zout. Het warme water is eigenlijk een bijproduct van de geothermische elektriciteitscentrale van Svartsengi (geothermische = aardwarmte). Het water is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, bijna opalescerende kleur geven. Het bad trekt veel mensen  omdat het water een helende werking zou hebben.  De Blue Lagoon is een van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland. Toeslag € 82,50 p.p. inclusief busvervoer, entree en handdoek.

Dag 6: terugreis
Tijd om IJsland, vol nieuwe indrukken, te verlaten. Een touringcar brengt ons naar het vliegveld van Keflavik voor onze terugvlucht. Met een Dalstra Reizen-bus worden we vanaf Schiphol naar de verschillende opstapplaatsen terug gebracht.

Facultatieve excursies: deze zijn door Dalstra Reizen voor u uitgezocht en optioneel. Ter plaatse kunt u bij een boekingskantoor eventueel andere excursie reserveren.[/restab]

[restab title=”Prijzen & Data”]

Voor de reis van 04 maart 2020 zijn geen plaatsen meer.

Inclusief: 

vervoer vanaf de opstapplaatsen naar Schiphol en terug, inclusief lunchpakket
vlucht Amsterdam – Keflavik heen en terug
luchthavenbelastingen
10 kg handbagage, 23 kg ruimbagage
vervoer ter plaatse in touringcar
verzorging op basis van halfpension
kamer met douche en toilet
excursies en entreegelden
Noorderlichtexcursie
Excursie Reykjavik
Golden Circle
Zuidkust
Blue Lagoon
Engels sprekende gids tijdens excursies op dag 1 t/m 4
reisbegeleiding door Annemarie Aardewerk
informatieboekje IJsland.

Exclusief: 

lunches
reis- en annuleringsverzekering
€ 15 administratiekosten per boeking
€ 2,50 Calamiteitenfonds per boeking.

Opstapschema: G

Buitenlandse valuta: IJslandse Kroon

[/restab]

[restab title=”Landinformatie”]

IJsland

IJsland (IJslands: Ísland) is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland. IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken (tussen IJsland en Groenland) in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net onder de poolcirkel. Deze loopt precies over het kleine eiland Grímsey, dat tot IJsland behoort. IJsland had een bevolkingsaantal van 329.100 per januari 2015[4] en een oppervlakte van 103.000 km². Daarmee is IJsland het dunstbevolkte land van Europa. De hoofdstad Reykjavík ligt aan de zuidwestkust op 64°08′ noorderbreedte en is daarmee ‘s werelds noordelijkste hoofdstad. De stad Reykjavik heeft ongeveer 120.000 inwoners, met de omliggende gemeentes heeft de hoofdstadregio ongeveer 200.000 inwoners. Ongeveer tweederde van alle IJslanders woont dus hier. IJsland zelf is het meest westelijk gelegen land van Europa. Doordat de continentale breuklijn midden over het eiland loopt, ligt het westen van IJsland theoretisch gezien dus zelfs op het Amerikaanse continent.

Anders dan vele andere landen, die de staatsvorm in hun officiële landsnaam hebben opgenomen, stelde de regering in 2004 bij monde van de minister-president,[5] dat de term “republiek” (lýðveldi) vóór de naam IJsland (Ísland), beschouwd moet worden als een beschrijving van de regeringsvorm van het land en niet als een deel van de naam van het land.

Het eiland is geologisch zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan; het bleef echter lange tijd onbewoond. Volgens de overlevering was de Noor Ingólfur Arnarson, die in 874 arriveerde, de eerste permanente bewoner van IJsland. Nadat het eiland vanaf 930 als het IJslands Gemenebest enkele eeuwen onafhankelijk was geweest, viel het in de eeuwen daarna onder bestuur van achtereenvolgens het Koninkrijk Noorwegen, de Unie van Kalmar, Denemarken-Noorwegen en Denemarken. In de 19e eeuw groeide het nationaal bewustzijn, maar pas sinds 17 juni 1944 is IJsland geheel onafhankelijk. Het huidige IJsland is een parlementaire republiek naar Scandinavisch model; in 2007 en 2008 leidde het land de index van de menselijke ontwikkeling.

Het merendeel van de IJslanders stamt af van Noorse en Ierse kolonisten en de cultuur van IJsland is sterk beïnvloed door de Noorse cultuur. Het IJslands behoort tot de Scandinavische talen, maar wijkt wel af van de talen van het Scandinavische vasteland.

[/restab][/restabs]