15-daagse Berg- en Dalvaart Rijn & Moezel

 

[restabs alignment=”osc-tabs-left” responsive=”false”]
[restab title=”Reisbeschrijving” active=”active”]

15-daagse Berg-en Dalvaart Rijn en Moezel; een echte Klassieker!
Deze berg- en dalvaart met zowel in- als ontscheping in Amsterdam is een echte klassieker in ons programma. Het is de meest complete riviercruise over de Rijn door maar liefst vier verschillende landen! U vaart via Nederland, Duitsland en Frankrijk naar Basel in Zwitserland. Vanuit Basel maakt u een prachtige dagexcursie naar het
Vierwoudstedenmeer. Dan keert uw hotelschip het steven voor de dalvaart terug naar Amsterdam. Tijdens uw cruise bezoekt u o.a. Düsseldorf, Bonn, Koblenz en Cochem, maar ook de culturele parels Heidelberg aan de Neckar, Speyer en Straatsburg. Uw cruise maakt u aan boord van het splinternieuwe varende 5-sterren hotelschip Amadeus Imperial die vanaf 2020 in de vaart zal worden genomen.

Deze afvaart is geheel exclusief gereserveerd voor Friendship Cruises passagiers!
• Nederlandse boordtaal
• Eigen Friendship Cruises touringcar
• Eigen Friendship Cruises cruiseleader
• Quiet Vox systemen tijdens uw excursies

[/restab]
[restab title=”Vaarschema”]

Vaarschema
Vertrek 14 juli 2020
15-daagse cruise

1e dag
Inscheping in Amsterdam om ca. 16.00 uur.
Welkomstdiner aan boord.
Varen Amsterdam – Düsseldorf.

2e dag
Aankomst Düsseldorf.
Middagexcursie bezoek Schloss Benrath.
Varen Düsseldorf – Keulen.

3e dag
Aankomst Keulen.
Morgenexcursie stadswandeling Keulen met bezoek aan de Triangeltoren of individueel bezoek aan het Imhoff-Schokoladenmuseum.
Varen Keulen – Bonn.
Middagexcursie stadswandeling in de voetsporen van Ludwig van Beethoven of individueel bezoek Museumsmeile.

4e dag
Varen Bonn – Remagen.
Morgenexcursie bezoek abdijkerk Maria Laach of Bad Neuenahr.
Varen Remagen – Andernach.
Inscheping excursiepassagiers.
Varen Andernach – Koblenz.
Middagexcursie stadswandeling Koblenz of individueel bezoek Schloss Ehrenbreitstein per kabelbaan.

5e dag
Varen Koblenz – Rüdesheim via de wereldberoemde Loreley Passage.
Middagexcursie Rüdesheim met Siegfried’s Musikkabinett of Asbach likeurbrouwerij.
Varen Rüdesheim – Mannheim.

6e dag
Aankomst Mannheim.
Morgenexcursie naar Heidelberg aan de Neckar.
Varen Mannheim – Speyer.
Middagexcursie stadswandeling Speyer en bezoek Dom van Speyer.
Varen Speyer – Straatsburg.

7e dag
Aankomst Straatsburg.
Morgenexcursie stadstour Straatsburg incl. boottocht.
Middagexcursie Elzas en wijnproeverij.
Varen Straatsburg – Basel.

8e dag
Dagexcursie Vierwoudstedenmeer incl. lunch (inbegrepen in de reissom).
Varen Basel – Straatsburg.

9e dag
Aankomst Straatsburg.
Morgenexcursie stadstour Straatsburg incl. boottocht.
Middagexcursie Elzas en wijn.
Varen Straatsburg – Speyer.

10e dag
Aankomst Speyer.
Morgenexcursie stadswandeling Speyer en bezoek Dom van Speyer.
Varen Speyer – Mannheim.
Middagexcursie naar Heidelberg aan de Neckar.
Varen Mannheim – Rüdesheim.

11e dag
Aankomst Rüdesheim.
Morgenexcursie Siegfried’s Musikkabinett of likeurbrouwerij Asbach.
Varen Rüdesheim – Cochem.

12e dag
Morgenexcursie Rijksburcht Cochem met wijnproeverij.
Varen Cochem – Koblenz.

13e dag
Morgenexcursie stadswandeling Koblenz.
Varen Koblenz – Remagen.
Middagexcursie bezoek abdijkerk Maria Laach of Bad Neuenahr.
Varen Remagen – Bonn.

14e dag
Morgenexcursie stadswandeling in de voetsporen van Ludwig van Beethoven of individueel bezoek Museumsmeile.
Varen Bonn – Keulen.
Middagexcursie stadswandeling Keulen met bezoek aan de Triangeltoren of individueel bezoek aan het Imhoff- Schokolademuseum.
Varen Keulen – Amsterdam.

15e dag
Aankomst Amsterdam.
Ontscheping na het ontbijt, om ca. 09.00 uur.

Het Zonnedek wordt op het traject tussen Straatsburg en Basel periodiek gesloten i.v.m. de vele sluizen en hoge bruggen.

*De in bovenstaand programma genoemde excursies zijn niet inbegrepen in de reissom.

[/restab]
[restab title=”Vaargebied”]

Romantische Rijn
De naam Rijn komt waarschijnlijk van het Indo-Europese woord Rei dat letterlijk ‘stroming’ betekent. De Rijn ontspringt op 1602 meter boven de zeespiegel in de Zwitserse Alpen in het kanton Graubunden. In eerste instantie bestaat zij uit twee bergstromen de ‘Vorderrhein’ en de ‘Hinterrhein’. Bij Reichenau in Zwitserland komen deze twee bergstromen bij elkaar en vormen vanaf daar de rivier de Rijn. Vanaf Reichenau tot aan Hoek van Holland heeft de rivier een lengte van 1324 kilometer. Van deze 1324 km is 882 km bevaarbaar voor grote schepen te weten vanaf Rheinfelden (km 150) in Zwitserland tot aan Hoek van Holland. Over dit bevaarbare gedeelte wordt jaarlijks meer dan 200 miljoen ton aan goederen vervoerd en daarmee is de Rijn de drukst bevaren rivier van Europa. Naast deze logistieke functie is de Rijn door het aanwezige smelt- en regenwater in een stroomgebied van circa 200.000 km² ook nog een belangrijke leverancier van drinkwater voor ongeveer 20 miljoen mensen. Vanaf de bron in Zwitserland tot aan de Noordzee passeert de Rijn zes landen te weten: Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland. De rivier is over haar gehele lengte van 1324 km in diverse trajecten verdeeld. Het gedeelte van de Middenrijn wat in Duitsland loopt van Bingen tot Bonn is het mooiste gedeelte van de Rijn. Het landschap bestaat hier uit prachtige wijnbergen, beboste heuvels en pittoreske dorpjes.

Schilderachtige Moezel
De Moezel ontspringt ongeveer 735 meter boven de zeespiegel bij het plaatsje Col de Bussang in de Vogezen in Frankrijk. De Moezel heeft een totale lengte van 520 km en is daarmee de grootste zijrivier van de Rijn. Ze mondt bij Koblenz ter hoogte van de Deutsche Eck in de Rijn op een hoogte van 59 meter boven de zeespiegel. De Moezel stroomt 268 km door Frankrijk, vervolgens vormt zij 36 km de grens tussen Luxenburg en Duitsland, terwijl zij de laatste 206 km door Duitsland stroomt.
De Moezel is over een lengte van 392 km bevaarbaar voor riviercruises. Om precies te zijn tussen Neuves Maisons in Frankrijk en Koblenz in Duitsland. In dit bevaarbare gedeelte is er sprake van een verval (hoogteverschil) van 161 meter, dat overbrugd wordt door in totaal 28 sluizen. Het mooiste gedeelte van de bevaarbare Moezel bevindt zich tussen Trier en Koblenz. Hemelsbreed is dit ongeveer een afstand van 100 km. De Moezel heeft voor deze afstand echter 190 km nodig. Dat komt met name door het leisteengebergte, de Eifel en de Hünsrück, waar de Moezel zich een weg doorheen moest banen. Dit leisteengebergte is niet alleen verantwoordelijk voor de vele bochten in de Moezel, maar is er ook de oorzaak van dat het Moezeldal al bijna 2000 jaar wordt gedomineerd door uitgestrekte wijnbouwgebieden. Leisteen gecombineerd met zon en vochtigheid is een uitstekende voedingsbodem voor de druiventeelt. Door de al vele eeuwen aanwezige wijnbouw langs de Moezel treffen we daar ook veel schilderachtige middeleeuws aandoende dorpjes aan met prachtige vakwerkhuizen, oude kerken en kloosters en niet te vergeten de restanten van diverse burchten en kastelen.

[/restab]
[restab title=”Cruiseschip”]

HS Amadeus Imperial *****

Splinternieuw – Europa’s nieuwste riviercruiseschip Amadeus Imperial vanaf voorjaar 2020 in de vaart!
Met trots presenteren wij u Europa’s nieuwste hotelschip: HS Amadeus Imperial. Dit 5-sterren luxe hotelschip is in de vaart vanaf voorjaar 2020 en vaart met u over de mooiste rivieren van Europa. Een prachtig varend hotel van ultieme luxe, om u een mooie en levendige ervaring te geven van een riviercruise. Dat wordt vorstelijk genieten op de Amadeus Imperial!

• 72 ruime luxe cabines en 12 suites aan boord van hotelschip Amadeus Imperial
• Cabines en suites van 16 m² tot maar liefst 26 m²
• De suites beschikken over een echt privé verandabalkon met zithoek

Welkom aan boord van het riviercruiseschip Amadeus Imperial
Geniet op het Zonnedek van de prachtige en indrukwekkende landschappen die aan u voorbij trekken. Na een dag vol indrukken die u opdoet tijdens de cruise met het riviercruiseschip Amadeus Imperial, kunt u heerlijk ontspannen in de panoramalounge, in de Amadeusclub, Café Vienna of in de openlucht lounge River Terrace op het Mozartdek. Het schip Amadeus Imperial beschikt over fitnessfaciliteiten en een massageruimte gelegen op het Haydndek. De kapsalon vindt u achterop het Mozartdek. Op het Straussdek vindt u het luxe restaurant waar u kunt genieten van excellente maaltijden: ontbijt, lunch en diner. Hotelschip Amadeus Imperial biedt plaats aan maximaal 168 passagiers.

Riviercruiseschip Amadeus Imperial

Cabines als hotelkamers aan boord van het riviercruiseschip Amadeus Imperial
Alle cabines aan boord van de Amadeus Imperial zijn royaal en comfortabel, de stijlvolle inrichting maken de cabines compleet. De cabines beschikken over alle gebruikelijke voorzieningen zoals:

• TV
• Telefoon
• Föhn
• Kluisje
• Individueel regelbare airconditioning en verwarming
• Eigen badkamer met douche en toilet

Het riviercruiseschip Amadeus Imperial beschikt over vier dekken, de cabines zijn verdeeld over drie dekken. Op het Mozartdek en Straussdek bevinden zich de A- en B-cabines van 17 m² met een horizontale panorama schuifpui en Frans balkon. Op het Mozartdek liggen ook enkele suites van maar liefst 26 m² en een echt privé verandabalkon. De cabines en suites op het Mozart- en Straussdek beschikken over een minibar. De cabines op het Haydndek hebben een oppervlakte van 16 m² en beschikken over kleinere vensters die niet geopend kunnen worden.

Riviercruiseschip Amadeus Imperial suite

Liften aan boord van het riviercruiseschip Amadeus Imperial
Er is op hotelschip Amadeus Imperial een echte hotellift aanwezig waarmee u het Mozart-, Strauss- en Haydndek kunt bereiken. Het Zonnedek is niet per lift bereikbaar en bereikt u per trap.

• Nieuwste hotelschip van Europa, vanaf voorjaar 2020 in de vaart!
• C-cabines van 16 m² met kleinere vensters die niet geopend kunnen worden (Haydndek)
• B-cabines van 17 m² met panorama schuifpui en Frans balkon (Straussdek)
• A-cabines van 17 m² met panorama schuifpui en Frans balkon (Mozartdek)
• A-suites van maar liefst 26 m² met privé verandabalkon (Mozartdek)
• Fitnessfaciliteiten, massage en kapsalon
• Echte hotellift aan boord
• Wi-Fi aan boord, ca. € 8,- per dag per apparaat, € 35,- per week
• Gratis fietsen aan boord (beperkt beschikbaar)

* Het gebruik van rolstoelen en rollators aan boord van riviercruiseschip Amadeus Imperial is niet toegestaan, het meenemen hiervan is op aanvraag. Elektrische scootmobiels zijn uitgesloten.

Voor de foto’s hebben wij de foto’s van de HS Amadeus Silver III gebruikt, dit schip is gelijkwaardig aan de nieuwste aanwinst HS Amadeus Imperial. Wanneer de foto’s van de HS Amadeus Imperial bekend zijn zullen wij deze publiceren.

VRAAG DE BROCHURE MET CRUISES AAN BOORD VAN DIT SCHIP AAN

[/restab]
[restab title=”Excursies”]

Excursies Berg- en Dalvaart Rijn en Moezel

Bij reservering kunt u een keuze maken uit maar liefst 22 interessante excursies. Zo weet u precies waar u aan toe bent! Wanneer u vooraf geen gebruik maakt van de excursies, kunt u de excursies ook los aan boord boeken. U betaalt de prijzen zoals onderstaand per excursie vermeld. Wij kunnen u in dat geval niet garanderen dat er nog plaats is op alle excursies.
Tijdens deze combinatiecruise is er een overlap in excursies op de heen- en terugreis. Op de meeste dagen zijn er meerdere excursies mogelijk, waardoor u niet genoodzaakt bent dezelfde excursies te ondernemen. 
Indien u ervoor kiest om bij reservering 12 excursies of meer te boeken, geniet u een voordeel van € 50,- per persoon. De keus is aan u!

Excursie bezoek Schloss Benrath (dag 2)

Slot Benrath, werd van 1755-1773 gebouwd in plaats van een middeleeuwse waterburcht. Het geheel bestaat uit een plezierslot met twee zijvleugels, een jachtpark en schitterend aangelegde tuinen met vele vijvers. Het hoofdgebouw van Slot Benrath is gebouwd in een mix van de stijlen rococo en classicisme. De schitterende gevel doet op het eerste gezicht vermoeden dat het gaat om een adellijk landhuis van anderhalve verdieping, zoals die in de tijd van de Renaissance in Frankrijk werden gebouwd. In Benrath echter ontstond een ultra modern gebouw, bestaand uit vier verdiepingen en een souterrain. De talrijke kamers van het slot werden met ondergrondse gangen zelfs verbonden aan beide zijvleugels. Wanneer de tijd het toelaat kunt u op eigen gelegenheid de musea bezoeken (de entreé voor de musea zijn niet inbegrepen). De touringcar brengt u na de excursie weer terug naar uw hotelschip.
Excursieprijs: € 50,- p.p. 
Inclusief: vervoer per touringcar, entree het paleis en een gedeelte van de tuinen (ca. 2 uur) o.l.v. een deskundige, Duitssprekende gids.
Zwaarte excursie: 3

Excursie stadswandeling Keulen met bezoek aan de Triangeltoren (dag 3 & dag 14)
U maakt tijdens deze excursie kennis met de Domstad Keulen. Tijdens de wandeling maakt u kennis met de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de stadspoort, de St. Martinuskerk en het oude stadhuis. Uiteraard wordt de Dom, de grootste gotische kathedraal van Noord-Europa, ook van buiten bezocht. Keulen is ontstaan uit de Romeinse kolonie Colonia Claudia Ara Agrippinensis. Vervolgens hoorde Keulen vanaf het eind van de 5e-eeuw tot het rijk van de Franken. De stad werd door Karel de Grote tot aartsbisdom verheven en was reeds in de Middeleeuwen één van de leidende steden van Duitsland. De Tweede Wereldoorlog verwoestte het grootste deel van de stad. Na het puinruimen werd ook deze stad met grote voortvarendheid weer opgebouwd. Inclusief is een bezoek aan de Triangeltoren, u gaat per lift omhoog (en naar beneden) en heeft een werkelijk prachtig uitzicht over Keulen en omgeving.
Excursieprijs: € 18,- p.p.
Inclusief: stadswandeling o.l.v. een deskundige lokale gids, entree Triangeltoren.
Zwaarte excursie: 4

Excursie bezoek Imhoff-Schokoladenmuseum (individueel) (dag 3 & dag 14)
Het Imhoff-Schokoladenmuseum is het best bezochten museum van Keulen. Tijdens uw bezoek aan het museum maakt u kennis met de historie van de cacao- en chocoladeindustrie, het productieproces en de speciale chocoladeproducten. De eigen chocoladelijn van Imhoff, Lindt chocolade, is zeker de moeite waard om te proeven en mee te nemen naar huis voor bij de koffie en/of thee. Een leuk aandenken!
Indicatieprijs entree museum: € 12,50 p.p.
Deze excursie maakt u op individuele basis, betaling is ter plaatse. Deze excursie zal tegelijktijdig worden uitgevoerd met de excursie stadswandeling Keulen en Triangeltoren. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Excursie stadswandeling Bonn in de voetsporen van Ludwig van Beethoven (dag 3 & dag 14)
Tijdens deze stadswandeling maakt u kennis met geboorteplaats van Ludwig van Beethoven. U wandelt langs het geboortehuis van Beethoven en bezoekt plaatsen en locaties waar de wereldberoemde componist werkte en inspiratie op deed, zoals de Remigiuskerk met het doopvont van Ludwig van Beethoven en het Beethoven-monument op de Munsterplatz.
Excursieprijs: € 15,- p.p.
Inclusief: stadswandeling o.l.v. een deskundige lokale gids.
Zwaarte excursie: 4

Excursie Museumsmeile Bonn (individueel) (dag 3 & dag 14)
Maak kennis met de Museumsmeile in Bonn, zoals de naam al doet vermoeden liggen de musea in een straal van circa 1 km bij elkaar vandaan (m.u.v. het Deutsches Museum Bonn welke iets verder ligt). Het Deutsches Museum Bonn, wat onderdeel is van het Deutsches Museum München, staat bekend om de exposities en experimenten van beroemde wetenschappers, ingenieurs en uitvinders. De centrale thema’s in dit museum zijn onderzoeken en de technologie in Duitsland na 1945. Het zoölogische museum Koenig is ook onderdeel van de Museumsmeile. Dit museum heeft een grote verzameling vlinders, kevers en skelletten van verschillende dieren waaronder een dwergvinvis. Wanneer u van hedendaagse geschiedenis houdt is een bezoek aan het Haus der Geschichte Museum zeker een aanrader. In dit museum maakt u kennis met de geschiedenis van Duitsland vanaf het jaar 1945 t/m het heden. Ook aan de kunstliefhebbers is er gedacht, de Bundeskunsthalle heeft wisseltentoonstellingen van zowel nationale als internationale kunstwerken. In het Kunstmuseum vindt u vooral werken uit het Rheinische Expressionisme en de kunst na de Tweede Wereldoorlog, met de nadruk op de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het accent ligt op Duitse kunstenaars zoals Georg Baselizt, Joseph Beuys, Hanne Darboven, Anselm Kiefer, Blinky Palermo en Wolf Vostell.
Indicatieprijs entree museum: dit is afhankelijk van welk museum u kiest.
Deze excursie maakt u op individuele basis, betaling is ter plaatse. Deze excursie zal tegelijktijdig worden uitgevoerd met de excursie stadswandeling Bonn. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Excursie bezoek abdijkerk Maria Laach (dag 4 & dag 13)
Uw excursie begint met een mooie busrit vanaf Remagen door de vallei van de Ahr naar Maria Laach. In Maria Laach brengt u een bezoek aan de Abdijkerk. De abdijkerk is het belangrijkste bouwwerk in de Staufische stijl en één van de mooiste kloosters in Duitsland. De voltooiing van de abdijkerk heeft meer dan 80 jaar geduurd. Direct achter de Abdij is een militaire begraafplaats gelegen, hier liggen 36 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten. Na de tour in Maria Laach rijdt u via het Ahrdal terug naar uw hotelschip.
Excursieprijs: € 44,- p.p.
Inclusief: rondleiding o.l.v. een deskundige gids.
Zwaarte excursie: 3
Deze excursie zal gelijktijdig worden uitgevoerd met de excursie naar Bad Neuenahr. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Excursie bezoek Bad Neuenahr (dag 4 & dag 13)
Tijdens de panoramische busrit door de Ahrvallei maakt u vervolgens kennis met de plaats Bad Neuenahr – Ahrweiler. De stad bestaat uit twee kernen: het middeleeuws ommuurde stadje Ahrweiler, waar u een stadswandeling maakt en de mondiane Kuurstad Bad Neuenahr, waar u een stadsrondrit maakt. Tijdens het bezoek loopt u langs de Parochiekerk van Ahrweiler, deze kerk met zijn drieschepige hallenkerk stamt uit 1623 of 1628, de stad is het centrale punt in het stadje.
Excursieprijs: € 43,- p.p.
Inclusief: rondleiding o.l.v. een deskundige gids.
Zwaarte excursie: 3
Deze excursie zal gelijktijdig worden uitgevoerd met de excursie naar Maria Laach. U kunt niet deelnemen aan beide excursies.

Excursie stadswandeling Koblenz (dag 4 & dag 13)
Ontdek één van de mooiste en oudste steden in Duitsland, met een rijke geschiedenis van meer dan 2.000 jaar. Onder leiding van een deskundige gids maakt u een korte wandeling door de romantische straten tussen de basiliek St. Kastor en de Onze-Lieve-Vrouwekerk. U bezichtigt de belangrijkste bezienswaardigheden van Koblenz, alsmede het symbool van de stad: de Schängel fontein bij het stadhuis. Deze excursie zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan het standbeeld van keizer Wilhelm I op het Deutsches Eck, de samenloop van de Rijn en de Moezel.
Na de wandeling kunt u op eigen gelegenheid per kabelbaan over de Rijn naar de vesting Ehrenbreitstein gaan. Deze kabelbaan is gebouwd als een attractie en een ecologisch verantwoord vervoersmiddel voor de tuinbouwtentoonstelling in 2011. De gondels kunnen maar liefst 7.600 personen per uur vervoeren.
Inclusief: stadswandeling o.l.v. een deskundige gids
Excursieprijs: € 16,- p.p.
Zwaarte excursie: 4

Excursie Rüdesheim met Siegfried’s Musikkabinett (dag 5 & dag 11)
De unieke Winzerexpress brengt u van uw hotelschip naar het Siegfried’s Mechanisches Musikkabinett voor een muzikaal avontuur met historische, zelf spelende muziekinstrumenten. Het museum is opgericht door Siegfried Wendel in 1969. Naarmate de collectie groeide, volgden enkele verhuizingen totdat het in de jaren zeventig naar de huidige locatie in het Brömserhof vertrok, een voormalige ridderzetel in Rüdesheim, op vijftig meter van het toeristische gebied in de Drosselgasse. Na het bezoek aan Siegfried’s Musikkabinett gaat u met de Winzerexpress via de wijnbergen terug naar uw hotelschip.
Excursieprijs: € 30,- p.p.
Inclusief: transfer per treintje, bezoek Musikkabinett o.l.v. een deskundige gids.
Zwaarte excursie: 2
Deze excursie zal tegelijktijdig worden uitgevoerd met de excursie Rüdesheim Asbach likeur brouwerij.  U kunt niet deelnemen aan beide excursies. 

 Morgenexcursie Rüdesheim Asbach likeur brouwerij (dag 5 & dag 11)
Vandaag maakt u kennis met de specialiteit van Rüdesheim, Asbach Brandy. Per touringcar gaat u vanaf uw hotelschip naar het bezoekerscentrum Asbach. Uw excursie begint met een film over de historie van Asbach, na deze film krijgt u in de destilleer kamer uitleg over hoe het destilleren in zijn werk gaat. Na de uitleg staat er een proeverij van 2 brandy ’s en 1 likeur voor u klaar.
Excursieprijs: € 49,00 p.p.
Inclusief : vervoer per touringcar, rondleiding o.l.v. deskundige gids, proeverij 
Zwaarte excursie : 2 
Voor deze excursie geldt een maximum aantal van 30 personen.
Deze excursie zal tegelijktijdig worden uitgevoerd met de excursie Rüdesheuim met Siegfried’s Musikkabinett. U kunt niet deelnemen aan beide excursies. 

 Excursie Heidelberg aan de Neckar (dag 6 & dag 10)
Een comfortabele touringcar brengt u naar Heidelberg, de wereldberoemde universiteitsstad aan de rivier de Neckar. Heidelberg is een van de weinige Duitse steden met een uitstekend behouden gebleven centrum in barokstijl. Al vroeg werd de stad populair onder romantici om inspiratie op te doen voor hun boeken, liederen of schilderijen. Allereerst bezoekt u het kasteel van Heidelberg. Deze prachtige voormalige residentie, opgetrokken uit rood zandsteen, is nu de mooiste ruïne in heel Duitsland. U neemt ook een kijkje in de tuinen van het slot. Vanaf het grote terras heeft u een schitterend uitzicht over de stad en de Neckar. Na dit onvergetelijke bezoek maakt u een wandeling door de betoverende oude stad, waar u onder meer de Karl Theodor Brug of ‘Oude Brug’, de laatgotische Heilige Geestkerk en het stadhuis bewondert.
Excursieprijs: € 58,- p.p.
Inclusief: stadstour per touringcar o.l.v. een deskundige gids.
Zwaarte excursie: 3

Excursie stadswandeling Speyer en bezoek Dom van Speyer (dag 6 & dag 10)
Aan het begin van uw excursie brengt u een bezoek aan de Dom van Speyer, een deskundige gids vertelt u alles over de Dom. De Dom van Speyer is de grootste kerk in Romaanse stijl ter wereld. Na de tour door de Dom is het tijd om de stad Speyer te ontdekken. Speyer, de vooraanstaande keizersstad aan de Rijn, kent een rijk en turbulent verleden. Het karakter van de stad wordt gevormd door de religieuze architectuur boordevol geschiedenis, imposante gevels in verschillende stijlen, kronkelende steegjes en romantische pleinen. Andere hoogtepunten tijdens deze stadswandeling zijn de Heilige Geestkerk, de Oude Poort (Altpoertel) en de Joodse rituele baden.
Excursieprijs: € 23,- p.p.
Inclusief: stadswandeling o.l.v. een deskundige gids, entree Dom van Speyer.
Zwaarte excursie: 4

Excursie stadswandeling Straatsburg incl. boottocht (dag 7 & dag 9)
Ga op ontdekkingstocht in het prachtige Straatsburg. U maakt een stadswandeling door het beeldschone oude deel van Straatsburg. De beroemde kathedraal van Straatsburg wordt vereerd met een bezoek van binnen (m.u.v. zon- en feestdagen). Tijdens een boottocht over de Ill ontdekt u de bekende historische wijk ‘Petite France’. De vroegere molen en de leerlooiersbuurt houden de middeleeuwse charme in ere. Sommige van de typische halfhouten huisjes langs de oevers zijn maar liefst vijfhonderd jaar oud. Daarnaast geniet u van een uniek zicht op de Ponts Couverts (overdekte bruggen), het Palais Rohan, het indrukwekkende Europees Parlement en nog veel meer wonderen waarmee Straatsburg u zal verrassen.
Excursieprijs: € 52,- p.p.
Inclusief: stadswandeling en boottocht, o.l.v. een deskundige gids.
Zwaarte excursie: 4

Excursie Elzas en wijn (dag 7 & dag 9)
U maakt een schitterende rit per touringcar over delen van de beroemde wijnroute door pittoreske landschappen en romantische wijndorpen. Na deze mooie tour door de natuur komt u aan in Colmar, de hoofdstad van de Elsasser wijnen. Tijdens een tour per toeristentreintje maakt u kennis met deze stad en rijdt u langs o.a. het huis van Pfister, het voormalig douanekantoor van Koppen, de Dominicaanse kerk, de Saint Martin College kerk en brengt u een bezoek aan de wijk klein Venetië. Na de tour bezoekt een lokale wijnmakerij om de lokale wijnen de proeven.
Excursieprijs: € 70,- p.p.
Inclusief: vervoer per touringcar, stadstour per toeristentreintje o.l.v. een deskundige gids, wijnproeverij.
Zwaarte excursie : 3

Excursie Cochem met bezoek aan de Rijksburcht en wijnproeverij (dag 12)
De Rijksburcht van Cochem is met de enorme omvang en de ligging op een steile rots hoog boven de stad een toon aangevend beeld van Cochem. Al even indrukwekkend is het uitzicht vanaf de burcht. U kijkt uit over de Moezelvallei met rustieke bossen, graslanden, wijngaarden en natuurlijk de oude stad. De excursie wordt afgesloten met een proeverij van lokale Moezelwijnen.
Excursieprijs: € 40,- p.p.
Inclusief: transfer naar de Rijksburcht, entree Rijksburcht, rondleiding o.l.v. een deskundige gids, wijnproeverij.
Zwaarte excursie: 3

Zwaarte excursies
Graag informeren wij u zo volledig mogelijk over de excursies tijdens uw reis. Bij sommige excursies maakt u lange wandelingen of bewandelt u oneffen paden. De uitleg hieronder zal u een goede indruk geven over de zwaarte van de excursies. Natuurlijk kunt u altijd even overleggen met Friendship Cruises of de cruiseleader of een bepaalde excursie ook geschikt is voor u. De zwaarte van de excursies vindt u in het dag-tot-dag-programma terug onder de beschrijving van de excursie.

1) De excursie wordt uitgevoerd per touringcar. Er zullen ook enkele stops worden gemaakt. De keuze is aan u of u dan de touringcar verlaat, bijvoorbeeld om foto’s te nemen. U bewandelt alleen korte en effen paden.
2) De excursie wordt uitgevoerd per touringcar. Tevens maakt u een korte wandeling. U dient voor deze excursie soms enkele treden op en af te kunnen lopen.
3) De excursie wordt uitgevoerd per touringcar. Tevens maakt u een lange wandeling. U dient voor deze excursie goed ter been te zijn. Enkele trappen lopen is geen probleem voor u.
4) Deze excursie is een stadswandeling. U dient voor deze excursie goed ter been te zijn. Trappen zijn geen probleem voor u.
5) Deze excursie is een lange stadswandeling. U dient voor deze excursie goed ter been te zijn. Oneffen paden en trappen zijn geen probleem voor u.

De toegekende zwaarte is slechts een indicatie en blijft derhalve persoonsgebonden.

[/restab]
[restab title=”Boekingsinformatie”]

Reisleiders

Annemarie Aardewerk

Als ik me zo aan u mag voorstellen: ik ben Annemarie Aardewerk en ik hoop u straks daadwerkelijk te ontmoeten op één van de mooie Friendship Cruises. Deze boottochten bieden de perfecte combinatie van comfort, plezier en ontspanning. Daarbij is het voor mij de uitdaging om met aandacht en zorgvuldigheid de begeleiding optimaal te maken voor de kwaliteit van uw reis.
Vanuit een jarenlange ervaring als reisbegeleidster en gids in de internationale reiswereld ben ik vertrouwd met de organisatie, service en samenwerking als voorwaarden voor een aangename reis. Graag en met veel enthousiasme zet ik me daar voor in. Aanwezig wanneer gewenst of achter de schermen indien nodig. Uiteindelijk telt alleen de kwaliteit van uw vakantie en het genieten van alles wat het schip en het programma u te bieden hebben. Juist in een groepsreis moet de kwaliteit immers ook individueel gericht zijn.
Mijn passie voor het begeleiden van reizen gaat samen met mijn eigen interesses voor landschap, geschiedenis en cultuur. Een belangstelling die ik graag deel en waarmee ik soms nog een extra accent aan het programma kan geven. Ik kijk er naar uit om samen aan boord te gaan voor een prachtige reis vol verrassingen, vergezichten en veilige havens.

Hedwig van der Linden

Mijn naam is Hedwig van der Linden en afgelopen 12 jaar heb ik met veel plezier gewerkt in de theaterwereld.
Naast mijn diverse werkzaamheden in de cultuursector heb ik de opleiding tot gecertificeerd ANVR reisbegeleider bij IVOR met succes afgerond. In mijn jonge jaren heb ik het diploma van de NHTV in Breda behaald. Sinds kort heb ik het voorrecht om, in combinatie met de prachtige reizen van Friendship Cruises, mijn kennis over te brengen in de hoedanigheid van cruiseleader. Met enthousiasme geef ik extra achtergrond informatie en maak ik het onze gasten graag zo goed mogelijk naar hun zin.
Het meest inspirerende aan mijn werk is samen met anderen van mooie landschappen, steden en kunst te genieten en daarbij ervaringen uit te wisselen. Een interessant schilderij, een ontroerend concert, heerlijk eten, gezelligheid, humor en een goed gesprek maken de vakantie tot een waardevolle belevenis!
Ik zie er dan ook naar uit op reis te gaan om samen een nieuw avontuur te beleven.

De reis

vanaf € 2698 p.p.

Klik hier voor meer informatie. De reissom is p.p. en gebaseerd op een 2-pers. C-cabine Economy (16 m²), Haydndek.

Toeslag
Toeslag 2-pers. C-cabine (16 m²), Haydndek: € 396,- p.p.
Toeslag 2-pers. B-cabine Economy (17 m²), Straussdek: € 596,- p.p.
Toeslag 2-pers. B-cabine (17 m²) , Straussdek: € 796,- p.p
Toeslag 2-pers. A-cabine (17 m²), Mozartdek: € 996,- p.p.
Toeslag 2-pers. A-suite (26 m²), Mozartdek: € 1796,- p.p.

Toeslag 2-pers. C-cabine voor alleengebruik (16 m²), Haydndek: € 1396,-
Toeslag 2-pers. B-cabine voor alleengebruik (17 m²), Straussdek: € 1796,-

Inbegrepen
• Deskundige Nederlandssprekende cruiseleader.
• Volpension verzorging aan boord.
• Culinair dineren in het panorama-restaurant waar alle maaltijden zijn inbegrepen (ontbijtbuffet, lunch, diner en midnight-snack).
• Koffie en thee na lunch en diner.
• Water tijdens elke maaltijd.
• Koffie of thee in de middag.
• Welkomstcocktail.
• Welkomstdiner.
• Captains Gala Dinner.
• Dagexcursie Vierwoudstedenmeer incl. lunch (dag 8).
• Diensten van een ervaren, meertalige Cruise Director.
• Avondmuziekprogramma verzorgd door de Amadeus muziekgroep in de panorama bar.
• Gratis gebruik van fietsen (beperkt beschikbaar).
• Alle haven- en lokale belastingen.

Niet inbegrepen
• Toeslagen voor andere type accommodaties.
• Eventuele brandstoftoeslag.
• Taxiservice(bij boeking te reserveren).
• Excursies (los bij boeking te reserveren).
• Verzekeringen, calamiteitenfonds € 2,50 en reserveringskosten € 24,50 per factuur.
• Drankjes, fooien en andere uitgaven van persoonlijke aard.

Klimaatneutraal op reis
Bij Friendship Cruises kunt u uw CO2 voetafdruk compenseren. Voor elke € 10,- plant ZOA 4 bomen voor u!
Op deze cruise compenseert u uw CO2 voetafdruk door 8 bomen p.p. te doneren of een deel daarvan. Uw donatie wordt zeer op prijs gesteld.
Klik hier voor meer informatie.

Betaling
Friendship Cruises is aangesloten bij de ANVR en SGR. Voor u de garantie dat uw cruise in goede handen is. Zodra u van ons de bevestiging, welke tevens de factuur is, heeft ontvangen, verzoeken wij u 15% van de totale reissom. Het restant van de reissom dient uiterlijk 6 weken voor aanvang van de reis in ons bezit te zijn. Indien u uw cruise boekt binnen 6 weken voor aanvang van de reis dan dient u na ontvangst van de bevestiging/factuur de totale reissom per direct aan ons te voldoen.

Reisdocumentatie
14 tot 10 dagen voordat uw cruise vertrekt ontvangt u van ons uw reisdocumentatie per post thuis gestuurd.

Voorwaarden
Op deze reis zijn de ANVR- en SGR-voorwaarden van toepassing, evenals de Algemene Voorwaarden zoals vermeld op deze website. Echter voor deze cruise hanteren wij afwijkende (aan)betalings- en annuleringsvoorwaarden. Het minimum aantal vereiste deelnemers voor het arrangement incl. Comfort Class touringcar en cruiseleader bedraagt ca. 140 personen. Annuleringstermijn touroperator 20 dagen voor vertrek.
Wijzigingen in vaarschema en excursieprogramma om nautische / organisatorische redenen voorbehouden. Voor elke excursie is een minimum aantal deelnemers vereist.
Indien een aanmelding ongedaan wordt gemaakt, zijn per persoon de volgende annuleringskosten verschuldigd:
– Bij annulering tot 42 dagen voor vertrek: 15% van de reissom.
– Bij annulering vanaf 41 dagen (inclusief) tot 28 dagen (exclusief) voor vertrek: 35% van de reissom.
– Bij annulering vanaf 27 dagen (inclusief) tot 21 dagen (exclusief) voor vertrek: 40% van de reissom.
– Bij annulering vanaf 20 dagen (inclusief) tot 14 dagen (exclusief) voor vertrek: 50% van de reissom.
– Bij annulering vanaf 13 dagen (inclusief) tot 5 dagen (exclusief) voor vertrek: 75% van de reissom.
– Bij annulering vanaf 4 dagen (inclusief) tot 1 dag (exclusief) voor vertrek: 90% van de reissom.
– Bij annulering op de vertrekdag of later: de volledige reissom.

[/restab][/restabs]